Er is sprake van een datalek bij de gemeente Hellevoetsluis. Documenten met persoonsgegevens hebben jarenlang online gestaan en waren eenvoudig te achterhalen via Google. Het betreft circa 21.000 documenten, hoofdzakelijk bijlagen bij raadsadviezen en -besluiten waar voor een deel onder meer privacygevoelige gegevens zoals woonadres, mobiele nummer en burgerservicenummer in stonden. Er is geen opzet in het spel.

Het datalek is ontdekt door RTL Nieuws. De gemeente heeft de documenten inmiddels offline gehaald en heeft het lek gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. RTL heeft gewacht met publicatie tot de documenten niet langer te vinden waren.

Omvang schade wordt in kaart gebracht

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het systeem al sinds 2001 in gebruik was en dat ze bezig zijn met de overstap naar een nieuw systeem dat het huidige systeem vervangt. Momenteel wordt onderzocht om welke documenten het precies gaat en hoe eventuele problemen kunnen worden opgelost.

De woordvoerder geeft daarnaast aan dat documenten in principe gewoon openbaar worden gemaakt, tenzij er echt gevoelige gegevens in staan: 'Natuurlijk weten we dat het wel eens kan voorkomen dat iemand een fout maakt, maar dat je dit veel tegenkomt bij ons, dat kan echt niet de bedoeling zijn. Dit soort documenten en gegevens mogen niet online vindbaar zijn.'

Wil je weten wat je moet doen als je denkt slachtoffer te zijn geworden van een datalek? De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een stappenplan online staan.

Bron: ANP / RTL Nieuws / Autoriteit Persoonsgegevens