Oplichters gebruiken een gehaaide truc op Marktplaats, waarbij ze zogenaamd interesse hebben in jouw spullen en je vervolgens geld afhandig maken. Deze week was Opgelicht?! bij een arrestatie van twee verdachten.

De oplichtingstruc gaat als volgt. Een fraudeur zoekt via WhatsApp contact met je op als je spullen aanbiedt op Marktplaats. Om anoniem te blijven gebruikt hij een valse identiteit.

1 cent overmaken

Vervolgens maakt de crimineel je wijs dat hij bang is voor oplichting. Hij probeert je over te halen een cent te betalen naar zijn rekening, zodat jij je identiteit aan hem kunt bevestigen. Via WhatsApp ontvang je een link, waarnaar je het bedrag kunt overmaken.

Maar pas op! In werkelijkheid verwijst de link naar een valse website, waarop de oplichter bankgegevens van je kan binnenhalen. Deze gegevens gebruikt hij om toegang te krijgen tot jouw bankrekening. Het geld dat van je rekening wordt gehaald, sluist de crimineel weg naar rekeningen van katvangers. Vervolgens neemt hij het geld op bij een pinautomaat.

Opgelicht?! cybercrime

Deze week arresteerde de politie twee mannen die ervan verdacht worden een dergelijke phishingtruc te hebben uitgevoerd. Ze worden verdacht van computervredebreuk, identiteitsfraude en oplichting. De arrestatie is terug te zien in Opgelicht?! cybercrime.

Bron: fraudehelpdesk.nl

Gerelateerd