Maak je gebruik van de Messenger app of chat je weleens op Facebook via je desktop? Deze privéberichten worden vanaf nu standaard versleuteld via end-to-end encryptie, meldt Meta aan RTL Nieuws. Meta gebruikt deze beveiligingstool al jaren voor Whatsapp en breidt dit dus nu uit. 

Meta zegt deze stap te zetten om berichtenfuncties op het socialmediaplatform veiliger te maken. Het was sinds 2016 al wel mogelijk om deze functie aan te zetten op Facebook, maar dit was niet de standaardinstelling. 

End-to-end encryptie 

Meta implementeerde end-to-end encryptie voor Whatsapp in 2016. Hierdoor worden berichten, oproepen en gedeelde media op een zodanige manier versleuteld dat alleen de verzender en de ontvanger ze kunnen lezen, waardoor je online-privacy wordt versterkt. 

“Dit betekent dat niemand, ook Meta niet, kan zien wat verstuurd of gezegd wordt. Tenzij je ervoor kiest een bericht naar ons te sturen”, meldt Meta. Volgens het bedrijf kon end-to-end encryptie niet eerder een standaardinstelling zijn op Facebook, ‘omdat we onze tijd hebben genomen om dit goed te doen.’ 

Kritiek op versleutelde berichten 

Er is niet alleen maar lof voor het versleutelen van privéberichten via Whatsapp en Messenger. Sommige politici uiten kritiek op end-to-end encryptie vanwege zorgen over de nationale veiligheid. Inlichtingendiensten en politiemedewerkers hebben zo minder mogelijkheden om criminaliteit op te sporen. 

Sommige beleidsmakers pleiten voor zogenaamde ‘achterdeuren’ tot toegangssystemen voor politiemedewerkers of inlichtingendiensten. Maar tegenstanders stellen dat deze achterdeuren een potentiële zwakte vormen die kan worden misbruikt door hackers of cybercriminelen. 

Lees ook