Er zijn geen aanwijzingen dat medewerkers van ABN AMRO in Dubai hebben gefraudeerd of zich schuldig hebben gemaakt aan financiering van terrorisme of witwaspraktijken.

Wel is er sprake van een overtreding van interne regels van ABN AMRO. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij baseert zich daarbij op informatie van Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN. Vorige week werd bekend dat ABN zes bankiers van de vestiging in Dubai had ontslagen vanwege het overtreden van de interne regels. Dijsselbloem vroeg Zalm daarop om meer informatie.

De minister bericht de Kamer nu dat hij de kwestie als een 'ernstige zaak' beschouwt, maar dat de top van ABN 'stevig en adequaat' heeft ingegrepen. 'Naar mijn oordeel is deze kwestie geen aanwijzing voor een breder probleem van intern toezicht.' Dijsselbloem zei eerder deze week al dat de mogelijke fraude in Dubai de beursgang van ABN AMRO niet zal vertragen. De ministerraad zal daar naar verwachting volgende week vrijdag een knoop over doorhakken. Zodra dat is gebeurd zal de beursgang zo snel mogelijk van start gaan, zei Dijsselbloem.

ABN zal dan in delen naar de beurs worden gebracht. Dijsselbloem schat nog altijd dat een beursgang 15 miljard euro kan opleveren. De Staat stak sinds de nationalisatie in 2008 21,7 miljard euro in de bank. In totaal, ook voor verzekeraar ASR, is 30 miljard euro met de redding van ABN gemoeid geweest.

Bron: ANP (20-03-2015)

Afbeelding: Istock

Gerelateerd