Wel twintig klachten heeft Politie Leeuwarden gekregen over het bedrijf CBM-Services dat werkzoekenden aan een baan zou moeten helpen. Het bedrijf zou bankgegevens noteren zonder salaris over te maken en rekeningnummers gebruiken voor witwaspraktijken. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Werkzoekenden die een sms krijgen van het UWV om te solliciteren naar een thuiswerkbaan lopen het risico opgelicht te worden en medeplichtig te worden gemaakt aan witwaspraktijken. De politie kreeg minstens vijftien meldingen uit Leeuwarden en drie uit de omgeving Dokkum. Of het bedrijf CBM überhaupt bestaat is nog maar de vraag. Het bedrijf is telefonisch niet bereikbaar, meldt de Leeuwarder Courant. Ook staat CBM niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en lijkt het adres dat op de website staat niet te bestaan.

Bankrekeningen nodig voor witwaspraktijken

Het bedrijf kwam weken geleden al op de radar bij de Fraudehelpdesk die mensen waarschuwt niet met het bedrijf in zee te gaan. Het bedrijf zou zich schuldig maken aan het witwassen van geld, en daar de bankrekening gegevens van de werkzoekenden voor nodig hebben. Zij worden als 'geldezels' gebruikt. Volgens de Fraudehelpdesk worden de werkzoekenden gevraagd geld over te maken naar buitenlandse bankrekeningen. Doe dit niet!

Bron: Leeuwarder Courant / Fraudehelpdesk

Gerelateerd