Een malafide bestuurder van een bedrijf wordt harder en effectiever aangepakt. Zo komen in het strafrecht meer mogelijkheden om fraudeurs te vervolgen, ook als een bedrijf nog niet daadwerkelijk failliet is. Bovendien kan een bestuursverbod worden opgelegd aan betrokkenen zodat zij maximaal vijf jaar lang geen 'rechtspersoon' meer mogen besturen.
Debat faillissementsfraudeDe Tweede Kamer steunt twee wetsvoorstellen daartoe van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), bleek woensdag tijdens een debat over faillissementsfraude. De partijen willen de witteboordencriminaliteit graag beter kunnen bestrijden. Ze wezen erop dat faillissementen niet alleen schadelijk zijn voor de economie maar ook voor veel mensen die hun baan kwijtraken. Als er fraude in het spel is, is dat extra schadelijk en pijnlijk, vinden ze.
Geen administratieIn het strafrecht komt de mogelijkheid om fraudeurs aan te pakken die opzettelijk geen administratie hebben gevoerd. Nu is het vaak lastig om in dit soort gevallen de fraude te kunnen bestraffen en geld te kunnen terugvorderen.
Civiel verbodEen civiel verbod om opnieuw leiding te geven, kan alleen worden opgelegd als de bestuurder bijzondere verwijten te maken zijn. Zo moet aangetoond zijn dat het wanbeleid tot het faillissement heeft geleid of als er zeker drie faillissementen zijn in drie jaar tijd. Maar het verbod kan ook worden opgelegd als schuldeisers doelbewust zijn benadeeld, als bedrijfsvermogen is weggesluisd of als er sprake is van zelfverrijking.
Bron: ANPBron foto: iStockphoto