De Duitse kunsthandelaar Michael Schultz is vorige week in zijn woning in Berlijn gearresteerd op verdenking van het verkopen van kunstwerken met vervalste certificaten. Met deze handelspraktijken zou hij kunstverzamelaars voor miljoenen hebben opgelicht, meldt de Duitse krant Der Tagesspiegel. 

De Duitse politie heeft op meerdere adressen in de Duitse hoofdstad bewijsmaterialen meegenomen. De galerie van Schultz in de wijk Charlottenburg is per direct gesloten. Vanwege zijn slechte gezondheidstoestand is de kunstenaar diezelfde dag weer vrijgelaten, volgens de krant.

Vervalst certificaat

De fraude kwam aan het licht toen een verzamelaar een schilderij dat hij bij Schultz had gekocht wilde doorverkopen aan een veilinghuis. Die informeerde vervolgens bij de oorspronkelijke kunstenaar of het werk wel echt van hem was, wat niet zo bleek te zijn. Schultz had bij het schilderij een vervalst certificaat geleverd. 

Daarnaast hebben meerdere kunstverzamelaars geklaagd dat ze grote bedragen naar Schultz overmaakten en vervolgens geen kunst ontvingen.

Bron: Der Tagesspiegel / Afbeelding ter illustratie