Rotterdam heeft mogelijk te maken met omvangrijke fraude bij de verhuur van en verbouwingsactiviteiten in het voormalige pand van Waterfront aan de Boompjeskade.

In het voormalig poppodium, dat eigendom is van de gemeente, zouden verbouwingen zijn uitgevoerd en betaald zonder dat daarvoor opdracht was gegeven. Andere klussen werden dubbel gefactureerd, of facturen waren vaak te hoog, heeft wethouder Ronald Schneider van Stedelijke Ontwikkeling woensdag gezegd.

Niet te exploiteren

'De huurder van het pand heeft jarenlang beweerd dat het niet exploiteren was omdat er verbouwd moest worden', aldus de wethouder. Vervolgens is echter duidelijk te zien dat er wel degelijk sprake was van exploitatie. Na het aangaan van de huurovereenkomst begin 2010 werden de huurbetalingen vrij snel gestaakt en vervolgens hebben ze nooit hun huur betaald.

Grove fouten

Volgens Schneider - die naar eigen zeggen 'ongelooflijk woest' werd toen hij het ontdekte - zijn er grove fouten gemaakt op de afdeling vastgoed. 'Dit had nooit mogen gebeuren.' Hij heeft opdracht gegeven tot een onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van de afdeling. 'Ik wil de onderste steen boven hebben.'

Alle registers open

Schneider beloofde ten overstaan van de commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte, 'alle juridische registers open te trekken' om het geld terug te halen. Vrijdag verschijnt een eerste rapport over de zaak, die mogelijk een miljoenenstrop oplevert.

Bron: ANP

Foto: iStockphoto.com

Gerelateerd