De Fraudehelpdesk waarschuwt dat er momenteel oplichters zijn die zich voordoen als medewerkers van de instelling. En omdat de Fraudehelpdesk juist een instituut is dat geen argwaan zou moeten wekken, is het juist nu even opletten geblazen.

De Fraudehelpdesk omschrijft het zelf als volgt:

info
clockOval 6 18-11-2020

Waarschuwing van de Fraudehelpdesk

Wij ontvangen meldingen van mensen die telefonisch benaderd denken te zijn door de Fraudehelpdesk. De beller zegt te bellen uit naam van de ‘fraudehelpdesk van de bank’. Maar ontvangers zien het telefoonnummer van de Fraudehelpdesk. Dit klopt niet: het telefoonnummer van de Fraudehelpdesk wordt gespooft en u heeft te maken met oplichters.

Wat willen de oplichters?

Volgens de Fraudehelpdesk wisselt dat. Sommige mensen geven aan dat er een 'fraudeverzekering' wordt aangeboden, anderen melden de iets bekendere variant waarin er snel geld moet worden overgemaakt naar een (in werkelijkheid niet-bestaande) 'kluisrekening' in verband met een digitale dreiging. 

De Fraudehelpdesk adviseert mensen om de verbinding te verbreken als je wordt gebeld een verzoek om iets te betalen of in te loggen bij de bank, verbreek dan de verbinding. Dit geldt overigens in alle gevallen, dus ook nu het telefoontje van de bank of de Fraudehelpdesk zelf lijkt te komen.

Lees meer over telefonische spoofing

Bron: Fraudehelpdesk