Zorgverzekeraars hebben vorig jaar voor 9,4 miljoen euro aan fraude met declaraties vastgesteld. Dat is 3,4 miljoen meer dan vorig jaar.

Het meest wordt gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Daarna volgen ziekenhuiszorg en apothekers. Het gemiddelde bedrag per geval van vastgestelde fraude is 36.828 euro.

Uit de cijfers van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) blijkt dat fraude het vaakst gepleegd wordt door zorgaanbieders (43 procent) en derden (40 procent), bijvoorbeeld leveranciers van hulpmiddelen en bemiddelingsbureaus. 17 procent wordt gepleegd door verzekerden. Bij pgb's wordt de fraude verreweg het vaakst gepleegd door derden (84,9 procent).

In totaal is 356 miljoen euro bespaard op zorgkosten door intensiever te controleren en fraude te bestrijden, meldt ZN dinsdag. In 2012 bespaarden de verzekeraars 214 miljoen euro op deze manier en in 2011 ten minste 175 miljoen.

Veruit de grootste bulk van de 356 miljoen is bespaard door betaalde declaraties achteraf te controleren: het gaat dan om 329 miljoen. Door fraudeonderzoek is nog eens 27,3 miljoen aan onjuistheden aan het licht gekomen, waarvan 9,4 miljoen aan bewezen fraude.

Controles voorafgaand aan de betaling leveren ook veel op: vorig jaar is 2,3 miljoen euro afgekeurd voordat het betaald werd, bijvoorbeeld omdat het om een onjuist tarief ging of omdat de verzekerde niet verzekerd was voor de betreffende zorg.

In totaal is er in 2013 voor ongeveer 40 miljard euro gedeclareerd aan zorg uit de basisverzekering. Medisch specialistische zorg (in ziekenhuizen en zelfstandig behandelcentra) maakte daar met 58 procent verreweg het grootste deel van uit.

Bron: ANP

Gerelateerd