Fraude met kilometertellers kost consumenten en de Nederlandse staat zo'n 160 miljoen euro per jaar. In 2018 werd bij 264.220 auto’s een onlogische tellerstand geregistreerd dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT). Dit meldt het AD. 

Opgelicht?! brengt fraude met kilometertellers al jaren aan het licht. Het blijkt een groot pobleem in Nederland, waar het gesjoemel met tellerstanden al sinds 2014 srafbaar is. Net als het corrigeren, repareren of vervangen van een kilometerteller. 

Duizenden mensen zijn jaarlijks de dupe van deze vorm van oplichting, iets dat vooral bij geïmporteerde auto’s veel voorkomt. Bij één op de vijf auto's die uit Duitsland wordt gehaald, is gerommeld met de kilometerteller. Martin Huisman, VAT-voorzitter: 'Op het moment dat-ie de grens over gaat, wordt het schimmig. In Duitsland is geen database die je kunt toetsen. De koper is vaak degene die de teller terugdraait, en de auto daarna doorverkoopt.'

In dit dossier vind je al het nieuws over tellerfraude

Kopers betalen op deze manier meer voor een voertuig dan dat het eigenlijk waard is. Daarbij komen nog de onderhoudskosten die hoger uitvallen bij een oudere auto.  Consumenten lijden jaarlijks 42 miljoen euro schade door gesjoemel met de kilometerteller, becijferde de vereniging, een samenwerkingsverband van BOVAG, RAI Vereniging, ANWB en VNA. 'Dat komt neer op 1.500 euro per persoon. En dan zitten we nog aan de voorzichtige kant', aldus Huisman. 

Lees ook: Europa gaat kilometertellerfraude aanpakken

De Nederlandse staat wordt ook flink gedupeerd door deze oplichting. Door de kilometerstand juist op te draaien, hoeft minder BPM te worden betaald.  VVD-Kamerlid Remco Dijkstra pleitte eerder dit jaar voor een hardere aanpak van tellerfraude. Minister Grapperhaus van Justitie komt in mei of juni met zijn reactie.

Tellerfraude melden? Dat kan via deze link. 

Bron: AD, VAT