De FIOD heeft vandaag drie doorzoekingen gedaan in woningen in Arnhem. Daarbij werden een vijfentwintigjarige man en een tweeëntwintigjarige vrouw aangehouden. Het duo wordt verdacht van oplichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van het Functioneel Parket.

De groep waarvan de twee verdachten onderdeel zijn, verleidt burgers geld over te maken op bankrekeningen waarover zij beschikken. Dit doen ze door middel van een babbeltruc. De verdachten hebben in totaal 3,5 ton buitgemaakt.

Openstaande belastingschulden

Verdachten doen zich in telefoongesprekken onder andere voor als medewerkers van de Belastingdienst en van deurwaarderskantoren. Ze zeiden dat er belastingschulden openstaan die direct betaald moeten worden omdat anders beslag zou worden gelegd. Het geld moest tijdens het telefoongesprek worden gestort op rekeningen van zogenoemde geldezels - mensen die hun bankrekening tegen beloning laten gebruiken voor criminele activiteiten.

Afpersing en bedreiging

Nadat het geld digitaal was overgemaakt werd het, nog tijdens het telefoongesprek, door handlangers contant gepind of gebruikt voor de aanschaf van elektronica. De groep beschikt zowel over de pinpas als de pincode van de rekening van de geldezel. De elektronica werd dezelfde dag teruggebracht en omgewisseld in contant geld. Uit het onderzoek komt naar voren dat geldezels werden afgeperst en bedreigd met een vuurwapen als zij niet meewerkten

Belastingdienst

Geregeld worden namens de Belastingdienst valse e-mails en nepbrieven verstuurd. Ook werden valse telefoontjes gepleegd. Er zijn zelfs valse apps gevonden en er werden valse WhatsApp-berichten gestuurd. De afzender lijkt telkens de Belastingdienst, maar is dat niet. Voor het melden van (vermoedelijk) valse e-mails, telefoontjes of WhatsApp-berichten heeft de Belastingdienst een speciaal meldpunt. Wanneer mensen vermoeden in aanraking te zijn gekomen met phishing, vraagt de Belastingdienst dit te melden via valse-email@belastingdienst.nl. Ook is het mogelijk op de website van de Belastingdienst na te kijken welke rekeningnummers van de Belastingdienst zijn.

Bron: FIOD

Gerelateerd