De FIOD heeft dinsdag in een internationaal onderzoek voor miljoenen euro's beslag gelegd bij een vastgoedman. De man wordt onder meer verdacht van oplichting van de belastingdienst en het witwassen van vele miljoenen euro's.

De totale waarde van de beslaglegging wordt geschat op ruim 25 miljoen euro. Dat meldde het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) woensdag. Justitie heeft niet laten weten om wie het gaat. Hij wordt eveneens verdacht van het niet verstrekken van informatie aan de fiscus en valsheid in geschrifte.

De FIOD vermoedt dat de verdachte in 2006 vele tientallen miljoenen winst uit een vastgoeddeal voor de belastingdienst achterhield. Hij zou dit hebben gedaan via een constructie met een Stichting Particulier Fonds (SPF) op Curaçao. Een SPF is een private stichting.

Tussen 2006 en 2009 droeg hij daardoor geen belasting af over het vermogen van SPF. Eind 2009 probeerde hij bovendien via een schenking een groot deel van het geld weg te sluizen. Volgens het OM moet dit gezien worden als het witwassen van het vermogen.

De FIOD doorzocht in Nederland vier bedrijfspanden en een woning. Op Curaçao werd gezocht in een trustkantoor. Er werd daarbij administratie en 200.000 euro contant geld in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op bankrekeningen, fondsen en kunst. Op die manier is geld ontnomen dat vermoedelijk crimineel is verdiend.

Bron: ANP

Gerelateerd