Twee mannen van 55 en 48 uit Amsterdam en Schagen zijn aangehouden wegens beleggingsfraude. Ze worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen. De volledige administratie is in beslag genomen, evenals drie auto's, een goudstaaf van 500 gram, dure horloges, zes schilderijen en een niet nader bekend gemaakt bedrag aan contanten. Ook is beslag gelegd op twintig bankrekeningen.

De FIOD onderzocht woningen, een opslagbox en een bedrijfspand in Amsterdam, Amstelveen en Schagen.

Investeringen aangewend voor privégebruik

Het duo stond aan het hoofd van de bedrijven Anglo Dutch Mining (ADM) en Royal Gold Mining (RGM). Uit het onderzoek is gebleken dat beiden vermoedelijk twee miljoen euro hebben ontvangen door de verkoop van certificaten van aandelen voor de financiering van mijnbouwconcessies. Klanten kregen te horen dat het geïnvesteerde geld werd belegd in goudmijnen in Australië, Canada, Suriname en West-Afrika, maar dat is niet gebeurd. Het vermoeden bestaat dat het duo de inleg heeft gebruikt voor privébestedingen.

Na aangifte van de Autoriteit Financiële Markten is een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het FIOD roept gedupeerden op zich te melden.

Bron: ANP