Een 35-jarige man uit Waddinxveen heeft dinsdag 33 maanden gevangenisstraf gekregen voor het opzettelijk uitgeven van vervalste bankbiljetten van 500 euro.

De Haagse rechtbank acht hem ook schuldig aan het bezit van valse bankbiljetten en illegaal wapenbezit. Behalve de celstraf is de man opgedragen een schadevergoeding te betalen aan winkeliers en aan mensen die hij met de valse biljetten heeft misleid.

Diverse steden

De dader ging volgens de rechtbank samen met een handlanger naar diverse steden om daar met vals geld aankopen te doen. Zij gaven de briefjes van 500 euro samen of afzonderlijk uit en stelden elkaar op de hoogte wanneer dat ergens was gelukt, zodat de ander niet dezelfde winkel zou binnengaan met een tweede vals briefje met uitzonderlijke waarde.

Groot aantal valse biljetten

Volgens de rechtbank staat vast dat ze wisten dat ze met vals geld betaalden, gezien hun werkwijze en op basis van afgeluisterde telefoongesprekken. Op grond van het aantal transacties kan volgens de rechtbank worden vastgesteld dat zij kennelijk de beschikking hadden over een groot aantal valse biljetten.

Bron: ANP

Gerelateerd