Eugenio Figueredo was één van de zeven officials die eind mei werd opgepakt in Zwitserland in verband met grootschalige fraude bij de wereldvoetbalbond. Figueredo zal vermoedelijk de tweede FIFA-topman zijn die wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Zwitserse autoriteiten hebben de uitlevering van de Uruguayaan goedgekeurd, zo maakten ze donderdag bekend.

Figueredo heeft nog dertig dagen de tijd om dat besluit aan te vechten. Als hij dat doet, volgt een gerechtelijke procedure die mogelijk lang kan duren.

De Uruguayaan, die vicepresident was van de FIFA en van de Zuid-Amerikaanse voetbalbond CONMEBOL, wordt verdacht van verschillende zaken. Zo zou hij miljoenen dollars hebben aangenomen van een Uruguayaans bedrijf in ruil voor marketingrechten bij de Copa América in 2015, 2016, 2019 en 2023. Ook wordt hij ervan beschuldigd dat hij onder valse voorwendselen een Amerikaans burger is geworden. Figueredo zou namelijk medische documenten hebben vervalst in 2005 en 2006.

De Zwitserse politie lichtte op 27 mei in totaal zeven officials van de FIFA van hun bed in Zürich, kort voor het begin van het congres van de wereldvoetbalbond in die stad. De Zwitsers deden dat op verzoek van de Amerikanen, die in totaal veertien mensen verdenken in een groot omkoopschandaal bij de FIFA.In juli ging de eerste FIFA-bobo, Jeffrey Webb, akkoord met zijn uitlevering aan de VS. Vorige maand ging Nicaraguaan Julio Rocha al akkoord met zijn uitlevering aan Nicaragua.

Bron: ANPFoto: iStockphoto

Gerelateerd