Pas op: er zijn oplichters actief die bellen uit naam van Amazon. Tijdens het gesprek proberen de oplichters je te overtuigen om software te downloaden. Fraudehelpdesk heeft inmiddels meerdere meldingen over deze vorm van oplichting ontvangen. Wees dus alert! 

De Fraudehelpdesk meldt dat er waarschuwingen zijn over Engelstalige telefoontjes die zich voordoen als afkomstig van Amazon. Deze telefoontjes zijn echter afkomstig van oplichters die proberen toegang te krijgen tot je computer. De oplichter beweert een medewerker van Amazon te zijn en meldt dat er verdachte bestellingen zijn gedaan met jouw account. Om het probleem op te lossen, wordt je gevraagd om een 'beveiligings'-software te downloaden.

Het gevaarlijke is dat de gedownloade software de oplichter in staat stelt toegang te krijgen tot de computer van het slachtoffer en mogelijk zelfs toegang tot je bankrekening.

De Fraudehelpdesk benadrukt dat in maart van dit jaar de Britse consumentenorganisatie Which? ook al had gewaarschuwd voor deze oplichtingstactiek, waarbij de oplichters zich voordoen als Amazon-personeel om toegang te krijgen tot de systemen van nietsvermoedende slachtoffers.

Amazon zelf meldt op haar website dat zij nooit om externe toegang tot apparaten vraagt, bijvoorbeeld door het installeren van een app.

Bron: Fraudehelpdesk & Security.nl