Op Facebook circuleert een bericht waarin een gratis iPhone 6s wordt aangeboden ter nagedachtenis van Steve Jobs. Om de telefoon te ontvangen moet je wel eerst het bericht delen en in Facebook-groepen plaatsen. Ga hier niet op in!

Door het bericht te delen help je mee aan de verspreiding van de Facebook-spam. Mensen die doorklikken en hun gegevens invullen krijgen helemaal geen gratis iPhone. In plaats daarvan worden ze lastig gevallen met reclame-mails en ongevraagde telefoontjes.

Als je de link in het Facebookbericht aanklikt, kom je op een site terecht die lijkt op een Facebook-inlogpagina. Hier wordt je gevraagd een aantal stappen te doorlopen om de gratis iPhone te claimen. Om verder te kunnen moet je het bericht delen en in vijf Facebook-groepen plaatsen.

Na het delen van het bericht, kun je op een knop klikken met de tekst ‘Klik hier om te krijgen uw iPhone 6s’. Deze leidt echter niet naar een pagina waarop je een iPhone kunt claimen, maar naar een website van derden, waarop je allerlei prijzen kunt winnen. Hier wordt onder meer gevraagd om je naam, adres, e-mail en telefoonnummer. In de kleine lettertjes staat dat de informatie die je geeft met ’site-sponsors’ en ‘online marketeers’ gedeeld wordt. In praktijk betekent dit dat de mensen achter deze scam je gegevens doorverkopen voor reclamedoeleinden. De gratis iPhone zul je in ieder geval niet ontvangen.

Bron: Facebook / Hoax-slayer.com

Gerelateerd