De politie ziet een 'explosieve toename' van fraude met fitnessartikelen en elektronica. Dat meldt het AD zaterdag. Sinds april zijn er al bijna achthonderd aangiften gedaan van mensen die zijn opgelicht bij het online bestellen van artikelen via valse webshops. Niet iedereen doet aangifte, en daarom ligt het werkelijke aantal slachtoffers volgens de politie waarschijnlijk hoger.

Volgens het AD lijkt het erop dat de focus van de cybercriminelen verplaatst is: van mondkapjes naar fitnessartikelen en elektronica. De namen van de webshops lijken op namen van betrouwbare online winkels: zo is er een hele serie internetsites die qua naam lijkt op de fitnessketen Basic Fit. De nepwebshops richten zich niet alleen op mensen die fitter willen worden, ook het aanbod online winkels dat elektronica beweert te verkopen groeit hard.

Check de webshop voor je bestelt

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) spoort mensen aan waakzaam te zijn. Vertrouw je de boel niet? Kijk dan eerst of de webshop op de lijst van verdachte sites bij de politie staat en zoek online naar beoordelingen van een site. Je kunt natuurlijk ook de Opgelicht?!-app downloaden, dan ontvang je ook meldingen over valse webshops.

Bron: AD