Een gepensioneerde boekhouder uit België is door de rechtbank van Gent veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van dertig maanden en een boete van 12.000 euro wegens het oplichten van een bejaarde vrouw. De man deed zich voor als 'mysticus', die in contact stond met het hiernamaals.

De ex-boekhouder en de bejaarde vrouw leerden elkaar kennen toen de echtgenoot van de vrouw nog leefde. Hij was geïnteresseerd in homeopathie. Zo kwam het paar in contact met gepensioneerde boekhouder H.V., die over kennis van homeopathie bezit. V. is ook gefascineerd door en 'gespecialiseerd' in de esoterie en in bovennatuurlijke krachten. Naar eigen zeggen hoort hij vaak 'de schatten' fluisteren. Die ‘schatten’ uit het hiernamaals zouden de waarheid over alles kennen en naar eigen zeggen kan H. V. ze horen.

Zorgen voor de vrouw

Volgens Ingrid Martens, de advocate van de bejaarde dame, ging het mis nadat de echtgenoot overleed. 'Hij isoleerde haar en palmde haar in, en gaf haar boodschappen over ‘de schatten’, waarmee hij naar eigen zeggen in verbinding stond', zegt Martens. 'Hij beweerde ook dat de echtgenoot van de oude dame gevraagd had om zorg te dragen voor zijn vrouw. Mijn cliënte liet zich blind leiden door de beklaagde.'

'Perfect legaal'

In de maanden en jaren na de dood van de echtgenoot van de oude vrouw, verdween ruim de helft van het spaargeld van de dame. Een half miljoen euro in totaal. Dit gebeurde vooral via schenkingen, die V. keurig had geregeld bij de bank en de notaris. Daarvoor regelde de man achter de rug van de vrouw om een medisch attest, een soort doktersverklaring. Hierin stond dat de vrouw wilsbekwaam was en dat de schenkingen daarom perfect legaal waren.

De dame haalde samen met de man ook duizenden euro’s van haar rekening af om aan hem te geven, aangezien hij er als ‘mantelzorger’ was voor haar. 'Pas toen ze ongerust haar nichtje contacteerde, werd duidelijk dat haar rekening leeg was. De oudere vrouw deed vervolgens aangifte tegen de boekhouder.

'De schatten zullen oordelen'

V. en zijn advocaat hielden zich vast aan het medisch attest en de documenten bij de notaris en de bank. Ze vroegen daarom om volledige vrijspraak. V. zou geld hebben gekregen, maar dat zou volledig legitiem gebeurd zijn en grotendeels voor zijn rol als mantelzorger. De man bleef ook tijdens het onderzoek verwijzen naar de autoriteit van 'de schatten', die hij zogenaamd kon horen. 'Hierboven zullen ze wel oordelen over wat ik doe', zei V. tijdens zijn zitting. 'Neen, wij zullen daarover oordelen met een vonnis', reageerde rechtbankvoorzitter Anthony van Mol.

V. heeft dertig maanden voorwaardelijke celstraf gekregen, een boete van 12.000 euro en hij moet het half miljoen aan schenkingen terugbetalen.

Bron:

Gerelateerd