Europol heeft net als vorig jaar weer honderden domeinnamen van webshops in beslag genomen die namaakgoederen aanboden.

De operatie is onderdeel van het "In Our Sites (IOS) Transatlantic V" project en werd mede uitgevoerd door het Amerikaanse Customs Enforcement (ICE) Homeland Security Investigations (HSI) en 25 opsporingsdiensten uit 19 verschillende landen.

Luxe goederen, sportkleding, elektronica, medicijnen en illegale films en muziek werden aangeboden via de 292 in beslag genomen domeinen. "Schending van internationale eigendomsrechten is een groeiend probleem in onze economieën en voor miljoenen producenten en consumenten", aldus Europol-directeur Rob Wainwright. Door het uit de lucht halen van de domeinen hoopt Europol het werk van de criminelen te verstoren. Volgens de opsporingsdienst worden er aan het einde van het jaar in de markt heel erg veel imitatieproducten aangeboden.

Niet alleen zouden consumenten hierdoor inferieure goederen krijgen, ze geven ook hun persoonlijke financiële informatie aan onveilige partijen. Europol vraagt consumenten dan ook om websites die namaakgoederen verkopen aan te geven. Wie de in beslag genomen domeinnamen bezoekt krijgt een waarschuwing met uitleg te zien. In totaal zijn er al 1829 domeinnamen in beslag genomen.

Bron: Security.nl (2-12-14)

Gerelateerd