Er gaat een e-mail rond, waarin een groot geldbedrag wordt beloofd aan iemand die zich voor wil doen als de nabestaande van een overleden zakenman. Deze deal klinkt te mooi om waar te zijn, en is dit dan ook!

De verzender van de mail, James L. Amine, een medewerker bij Credit Suisse, is op zoek naar iemand die zich wil voordoen als een nabestaande van Nikolai Brodskil. Deze man is omgekomen tijdens de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines in maart vorig jaar. Hij zou miljoenen hebben achtergelaten, die niemand heeft geclaimd.

VoorstelDe bankmedewerker vraagt de ontvanger van de mail te doen of hij een nabestaande is van de overleden zakenman. Degene die te hulp schiet krijgt 45 procent van het bedrag. De rest is voor Amine. In gebrekkig Nederlands wordt verteld hoe de erfenis kan worden veiliggesteld. Je wordt gevraagd persoonlijke gegevens te sturen. Ga hier niet op in!

VoorschotfraudeWie op dit soort e-mails reageert, krijgt al snel de vraag een voorschot te betalen voor allerlei kosten. De ‘erfgenaam’ krijgt uiteindelijk helemaal geen erfenis. En het geld dat hij al heeft overgemaakt, kan hij als verloren beschouwen. Dit wordt ook wel erfenisfraude genoemd. Dat is een vorm van voorschotfraude.

Bron: www.fraudehelpdesk.nl