Een 46-jarige vrouw uit Almere is vrijdag door de rechter vrijgesproken van oplichting van minstens 34 klanten van haar reisbureau Astrie. De vrouw reserveerde voor haar klanten vliegtickets, maar verzuimde die te betalen, waardoor het ticket verviel. Tientallen klanten zagen hun vakantie daardoor in het water vallen.

Volgens de rechter werkte de Almeerse 'op een risicovolle manier', maar is niet bewezen dat ze haar klanten wilde oplichten. Ze werd zelf ook niet beter van haar manier van doen, aldus de rechter. Het Openbaar Ministerie had twee jaar celstraf tegen de vrouw geëist, omdat ze 'zoveel mensen compleet heeft bedonderd.'

Geldnood

De Almeerse boekte gereserveerde tickets zo laat mogelijk definitief, om te kunnen profiteren van prijsdalingen. Toen ze in geldnood kwam, gebruikte ze geld van nieuwe boekingen om al gereserveerde tickets te betalen. Dat ging fout toen ze in 2013 in een andere zaak werd gearresteerd. Op dat moment kon niemand meer boeken en bleken al betaalde reizen ook niet gereserveerd te zijn.

Civiele rechter

Ruim twintig gedupeerde klanten eisten schadevergoeding. Nu de vrouw is vrijgesproken kan de rechtbank die eisen niet behandelen. De gedupeerden moeten daarvoor naar de civiele rechter.

Hennepkwekerij

De Almeerse en haar partner (51) zijn wel veroordeeld tot werkstraffen en een maand voorwaardelijke celstraf voor het runnen van een hennepkwekerij. Volgens het OM hebben beiden met het reisbureau en de kwekerij samen ongeveer een half miljoen euro verdiend, maar het geld is helemaal op. Toch moet de vrouw ruim 4000 euro terugbetalen aan de Staat en haar partner ruim 108.000 euro.

Bron: ANP

Gerelateerd