Cybercriminelen worden steeds inventiever en agressiever in hun manieren om aan geld te komen. Vooral ransomware wordt een steeds groter probleem, vertelt de politie in EenVandaag.

Handen vol

In de uitzending van EenVandaag vertelt hoofd van Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid Gert Ras dat het team de handen vol heeft aan de bestrijding van cybercriminelen. 'We geven hier echt prioriteit aan.'

Betalen voor bestanden

Ransomware is de snelst groeiende vorm van internetcriminaliteit. Bepaalde software neemt je computer over en versleutelt je bestanden. De software zit vaak in illegale downloads en mailtjes met vage bijlagen. Pas als je betaalt, worden je bestanden weer ontgrendeld door de criminelen.

Niet betalen

Volgens Ras raadt de politie aan om niet te betalen: 'Je bent er niet zeker van dat je de bestanden terugkrijgt en bovendien zit het virus nog op de computer.' Het advies is om regelmatig een back-up te maken van alle bestanden.

Populair

Volgens Ras is de populariteit van ransomware onder internetcriminelen te wijten aan het feit dat er makkelijk veel geld verdiend kan worden. Het geld wordt zonder tussenstappen direct naar de crimineel overgemaakt.

Bron: EenVandaag

Foto: iStockphoto

Gerelateerd