Cybercriminelen versturen uit naam van KPN een e-mail over een factuur. In de bijlage zit malware verstopt. Open deze dus niet!

Het bericht heeft als onderwerp de titel 'uw factuur 23928-0826718'. In de e-mail staat als klantnummer 7878418 vermeld. Vervolgens beweert 'KPN' dat je een totaalbedrag van 550 euro moet betalen. Het genoemde bedrag wordt zogenaamd automatisch van je bankrekening afgeschreven op een datum die vermeld staat in de factuur. De factuur zou in de bijlage zitten. Let op: het gaat hier om een valse vordering, je hoeft deze dus niet te betalen.

'Gijzelvirus' op je computer

Zodra je de bijlage opent, raakt je computer besmet met malware. Dit kan een cryptolocker zijn, wat je computerbestanden gijzelt. Vervolgens moet je geld betalen voor ontsleuteling.

Spyware

Ook loop je het risico dat er spyware op je computer wordt geïnstalleerd. Bij deze vorm van malware wordt informatie van je pc gestolen, zoals wachtwoorden en identificatiegegevens bij online bankieren. Ook kunnen de instellingen op de computer worden veranderd, de browser gekaapt, de internetactiviteiten gecontroleerd en de systeembestanden veranderd. Doe dit dus niet en verwijder de e-mail direct.

Gerelateerd