Via een telefoonwinkel in Vaals (Limburg) hebben hackers telefoonnummers over kunnen nemen van T-Mobile-klanten. Daardoor lukte het fraudeurs toegang te krijgen tot cryptoaccounts die beveiligd waren met een wachtwoord én sms-code. De schade loopt op tot achtduizend euro per klant, meldde NRC vrijdag.

Volgens de krant zijn tientallen klanten de dupe geworden van de zogenoemde simswaps. Bij simswapping proberen kwaadwillenden een telefoonnummer over te nemen, om zo te kunnen inbreken op accounts die met tweetrapsverificatie zijn beschermd. Lees meer: Wat is simswapping, hoe kun je jezelf ertegen beschermen en hoe groot is de kans dat het jou overkomt?

Klant bij T-Mobile en eigenaar van cryptovaluta

NRC zegt dat alle gedupeerden die zich bij de krant gemeld hebben klant zijn bij T-Mobile en beleggen in cryptovaluta. Crypto-accounts zijn vaak beveiligd met een tijdelijke sms-code. Krijgt iemand toegang tot een telefoonnummer, dan is het dus ook mogelijk in te loggen in de cryptoportemonnee.

De politie deed afgelopen vrijdag een inval bij een telefoonwinkel in Vaals. De eigenaar van die winkel kon via een portaal van T-Mobile simswaps aanvragen voor klanten. Vanuit die zaak werden vorige maand negentig telefoonnummers gekoppeld aan een andere simkaart. De klant was daar niet van op de hoogte. De eigenaar van de winkel zegt tegen NRC gehackt te zijn door onbekenden, en ontkent betrokkenheid. De winkelbaas heeft inmiddels geen toegang meer tot het portaal, vertelt hij aan de krant.

Schadevergoeding van T-Mobile

Eerder werden in een andere regio drie T-Mobile-medewerkers door de politie aangehouden vanwege simswapping. De provider zegt dat de medewerkers op staande voet zijn ontslagen vanwege computervredebreuk. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar het onderzoek wordt voortgezet.

De gedupeerden willen een schadevergoeding van T-Mobile. De provider zegt de maatregelen inmiddels te hebben aangescherpt: klanten met een verloren of kapotte simkaart moeten naar de winkel om zich te identificeren en een nieuwe simkaart te activeren. Voor wie dat niet lukt wordt een speciaal team ingeschakeld.