ZWOLLE - De sociale recherche van de gemeente Zwolle heeft afgelopen kwartaal meer dan drie ton euro aan uitkeringsfraude opgespoord.

Topper was een Zwols stel, dat voor ruim 100.000 euro aan bijstand bij elkaar scharrelde door ruim vijf jaar te verzwijgen dat ze samenwoonde. De twee moeten behalve dat bedrag bedrag terugbetalen zich ook verantwoorden voor de rechter.

In totaal is de afgelopen drie maanden van vijfentwintig Zwollenaren de bijstandsuitkering stopgezet, omdat zij hun werkelijke woonsituatie hebben verzwegen. De fraudeteller bleef over juli, augustus en september stilstaan op 324.969 euro. Door bestandskoppeling bleken verschillende mensen hun volledige uitkering aan te vullen met inkomsten uit werk. Zij fraudeerden voor meer dan 34.000 euro.

Negen Zwollenaren zullen zich moeten verantwoorden voor de rechter, omdat zij ieder voor meer dan tienduizend euro hebben gefraudeerd.

Volgens de gemeente Zwolle zijn de meeste fraudegevallen terug te voeren op het niet doorgeven van de werkelijke woonsituatie. Dat geldt niet alleen voor de 'topscorer' over het afgelopen kwartaal, maar ook voor een tweetal dat zeven jaar verzweeg dat ze samenwoonde. In totaal wordt er nu een bedrag van ruim 86.000 euro van het stel teruggevorderd.

Bij een derde koppel stuitte de sociale recherche op het feit dat de man van het duo niet bleek te wonen op het adres dat hij aan de gemeente had doorgegeven. Nader onderzoek maakte duidelijk dat hij in 2011 ingetrokken was bij een vrouw en dat ze daardoor samen ten onrechte ruim 53.000 euro aan bijstand hadden gekregen.

Bron: www.destentor.nl

Gerelateerd