Tegen de 37-jarige Rotterdamse Remco van D. is een gevangenisstraf van drie jaar geëist, vanwege het klonen van modems. Door de instellingen aan te passen konden de apparaatjes de signalen van Ziggo oppikken. De provider is hierdoor waarschijnlijk zes ton per jaar misgelopen.

De Rotterdammer paste de instellingen van de apparaatjes aan, zodat die het signaal van provider Ziggo konden oppikken. Die modems verkocht hij voor eenmalig €150,-. Twee handlangers installeerden de apparaatjes, waarvan een van hen zelf voor Ziggo werkte. De kopers konden vervolgens gratis gebruik maken van internet en televisie. Ook zij worden mogelijk vervolgd voor heling.

Schadelijke software

Het klonen van de modems kwam vorig jaar aan het licht na een tip uit Canada. Daar werd schadelijke software gevonden in de modems. Die software zou kunnen worden gekoppeld aan andere gekaapte apparaten, zodat hackers in het geheim grote cyberaanvallen kunnen uitvoeren. Dat programma zou mede geschreven zijn door D. Bij hem kocht de Nederlandse politie vervolgens vorig jaar undercover een modem.

Bron: ANP

Gerelateerd