Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Den Haag een celstraf van drie jaar geëist tegen een voormalige eigen medewerker wegens onder meer oplichting.

De man zou bijna een half miljoen euro hebben gestolen. Het ging om in strafzaken in beslag genomen geld. De 59-jarige verdachte maakte het geld zogenaamd over aan slachtoffers. De bedragen werden in werkelijkheid overgemaakt aan katvangers, die het merendeel van het geld vervolgens contant aan de OM-medewerker teruggaven.

Die gebruikte het geld vervolgens om schulden af te betalen en om te investeren in Thailand waar hij na zijn pensioen wilde gaan wonen. De man had tientallen jaren voor het OM gewerkt. De frauduleuze praktijken waarvan hij verdacht wordt, speelden zich volgens het OM af van 2012 tot 2015. In november 2015 kwamen FIOD en Rijksrecherche de man op het spoor door een interne accountantscontrole.

Volgens het OM zijn de integriteitsschending en de strafbare feiten binnen de eigen organisatie "snoeihard aangekomen", aldus de officier van justitie tijdens de zitting. Tegen een tweede man, de broer van de verdachte die een van katvangers zou zijn geweest, is woensdag een celstraf van achttien maanden geëist. Het onderzoek naar de overige katvangers is nog gaande.

Bron: ANP

Foto: iStockphoto.com

Gerelateerd