Dreigende fraude met faillissementen wordt vaker opgemerkt. Dat zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie op basis van de evaluatie van de Wet controle op rechtspersonen (Wcr), die minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Hoe groot de stijging precies is, valt echter wat lastig concreet aan te geven: er wordt nu een nieuw systeem gehanteerd. Op 1 juli 2011 is de Wcr in werking getreden. Deze moet misbruik van rechtspersonen tegengaan. De wet maakt het mogelijk doorlopend toezicht op rechtspersonen zoals nv's of bv's te houden.

In 2013 zijn 137 zogenoemde risicomeldingen gemaakt en 797 netwerktekeningen verstrekt. Een risicomelding is een rapport dat er een risico bestaat dat een rechtspersoon wordt misbruikt voor met name faillissementsfraude. In een netwerktekening worden de onderlinge relaties tussen de (rechts)personen en andere (rechts)personen of bedrijven aangegeven.

De handhavende en opsporende instanties, zoals bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie, de politie, FIOD of de Belastingdienst, kijken vervolgens of aanvullend onderzoek nodig is.

Bron: ANP

Gerelateerd