Wordt je afgeperst met ransomware? Doe dan altijd aangifte. Dat adviseert Martijn Egberts, landelijk officier van justitie cybercrime.

Veel gedupeerden zijn terughoudend met het doen van aangifte, zegt Egberts. Dit komt voornamelijk doordat ze zelf illegale software op hun computer hebben geïnstalleerd. Toch zou ‘een verkeerde versie van Adobe’ geen drempel moeten zijn om naar de politie te gaan. Doe aangifte en doe het snel, roept hij slachtoffers op. 'Dan kunnen politie en OM snel een sample van de malware vinden. Daarmee kunnen wij, samen met andere bedrijven, onderzoek doen naar mogelijke dadersporen', aldus de landelijk officier.

Wat is ransomware?

Ransomware’ is gijzelingssoftware. Met deze malware sluiten cybercriminelen uw computer af of versleutelen ze uw bestanden. Hierdoor kunt u niet meer bij uw waardevolle documenten en foto’s. De crimineel zegt dat hij weer toegang geeft na het betalen van losgeld. Het is maar de vraag of dat inderdaad ook gebeurt als u betaalt. Volgens Egberts is deze vorm van afpersing is succesvol: 'menig slachtoffer betaalt.'

Decryptiesleutels Coinvault gepubliceerd

Donderdag werd ook bekend dat het OM, in samenwerking met het Team High Tech Crime (THTC) van de politie en Kaspersky Lab, grote hoeveelheden decryptiesleutels heeft gepubliceerd voor het Coinvault-virus. Dat meldt Security.nl. Onlangs werd een jeugdig duo aangehouden voor een grote hoeveelheid aanvallen met dit gijzelvirus. Vervolgens kregen de betrokken instanties de duizenden ontsleutelcodes in handen. Daarmee kunnen slachtoffers mogelijk weer toegang krijgen tot hun versleutelde bestanden. Deze zijn beschikbaar via noransom.kaspersky.com.

Bron: Fraudehelpdesk.nl / OM.nl

Foto: Shutterstock.com

Gerelateerd