De 60-jarige René V. uit Oosterhout is veroordeeld tot dertig maanden celstraf waarvan tien voorwaardelijk wegens miljoenenfraude bij vier stichtingen voor goede doelen. Medeverdachte Peter G. krijgt een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. Dat vonnis sprak de rechtbank 28 september uit.

Beide verdachten bestuurden samen de vier fondsen die dankzij twee steenrijke vrouwen ruim 200 miljoen euro hadden om goede doelen te steunen.

Onderzoek FIOD

De FIOD begon een onderzoek nadat de Belastingdienst alarm had geslagen over absurd hoge kosten bij de stichtingen. Van 24 miljoen euro die tussen 2008 en 2012 is besteed, ging de helft op aan kosten. René V. factureerde namens Loyens & Loeff in totaal 6,5 miljoen euro. Met een uurtarief van ongeveer 600 euro declareerde hij volgens de rechtbank veel meer dan redelijk was voor zijn werk. G. bracht 2 miljoen euro in rekening bij de stichtingen.

Gedwongen vertrek

Loyens & Loeff dwong V. in 2015 tot een vertrek. Het geld dat hij in rekening had gebracht bij de stichtingen, betaalde het kantoor terug.

Bron: ANP

Gerelateerd