Heb jij zo'n slimme Ring-deurbel? De app van deze deurbel verkoopt jouw data stiekem en zonder jouw toestemming aan adverteerders. Daar worden trackers voor gebruikt die in de app zitten.

Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek van de Electronic Frontier Foundation (EFF), meldt Bright. Dat is een Amerikaanse belangenorganisatie die zich bezighoudt met online veiligheid en privacy.

Namen en ip-adressen gaan naar marketeers

De belangenorganisatie ontdekte dat er in ieder geval vier marketing- en analysebedrijven zijn die gegevens ontvangen die door de app zijn verzameld. Dat betreft onder andere ip-adressen en namen, maar de app deelt ook informatie over bij welke provider je bent aangesloten. Sensorgegevens van je smartphone én de unieke identiteitscode van je mobiele toestel worden eveneens doorgestuurd.

Facebook

Eén van de vier bedrijven die uit het onderzoek van EFF naar voren kwam, is Facebook. Facebook krijgt een signaal wanneer je de app opent en wanneer je de app deactiveert. De app geeft Facebook daarnaast informatie over het type toestel, de tijdzone waar je je in bevindt, taalvoorkeuren, schermresolutie en een unieke identificatiecode waardoor Facebook het gedrag van de app naar één specifieke gebruiker weet te herleiden, ook als je zelf geen Facebook-account hebt.

Ring-app vraagt vooraf niet om toestemming

Het gegeven dat apps gegevens verzamelen voor marketinggerelateerde en/of commerciële doeleinden, is an sich niets nieuws. Dit komt echter structureel vaker voor bij gratis apps, waar het credo 'als jij niet betaalt voor een bepaalde dienst of een bepaald product, dan zijn jouw gegevens het product waar ontwikkelaars aan hopen te verdienen' op van toepassing is. 

In het geval van de Ring-deurbel zit dat echter net iets anders: consumenten van wie de gegevens worden doorverkocht, zijn stuk voor stuk betalende gebruikers. De app werkt namelijk alleen in combinatie met de Ring-deurbel, die voor bedragen vanaf € 99,- wordt verkocht.

'Consumentenvertrouwen wordt verbroken'

Een conclusie van de onderzoekers luidt dat Ring door het beschikbaar stellen van data het vertrouwen schendt dat je normaal gesproken mag verwachten in een gezonde overeenkomst tussen leverancier en klant. Het feit dat Ring hier niet open over is, werkt volgens EFF niet in het voordeel van Ring.

 

Bron: EFF.org / Bright.nl