Google stopt met het sociale netwerk Google+ voor consumenten. Dit bracht het bedrijf maandag naar buiten, direct nadat bekend was geworden dat door een datalek de gegevens van ongeveer een half miljoen gebruikers mogelijk zichtbaar waren voor buitenstaanders.

Het datalek werd in maart ontdekt, maar komt nu pas naar buiten. Door de kwetsbaarheid konden meer dan 430 externe apps de gebruikersnamen, e-mailadressen en andere persoonlijke informatie van de gedupeerden in handen krijgen. De gegevens die door de gebruiker niet op 'openbaar' waren gezet, waren toch twee weken lang vindbaar.

Geen gegevens misbruikt

De techgigant zegt dat er geen bewijs is dat de privégegevens zijn misbruikt door derden. Volgens het bedrijf was dit een van de redenen waarom indertijd werd besloten het datalek niet meteen bekend te maken. De krant The Wall Street Journal meldde maandag op basis van interne documenten van het bedrijf dat Google geen openheid van zaken wilde geven om controle door autoriteiten te voorkomen.

Tweede grote datalek

Google zegt dat er in maart zorgvuldig is gekeken naar het datalek en of er sprake is geweest van misbruik van gebruikersgegevens. Het datalek van het bedrijf is het tweede grote lek van dit jaar. Eerder werd ook bekend dat derden bij Facebook toegang hadden tot gegevens van tientallen miljoenen gebruikers.

Binnen tien maanden wordt geleidelijk de stekker uit het sociale netwerk getrokken. Google+ wordt ook gebruikt door bedrijven. Deze dienst blijft wél bestaan.

Gerelateerd