Ondanks de vele waarschuwingen blijven we dagelijks klachten ontvangen over 'Microsoftbellers'. Sommige mensen zijn bekend met de scam, anderen trappen er helaas nog in.

De werkwijze gaat als volgt: je wordt gebeld door 'iemand van Microsoft' met de mededeling dat er problemen op je computer zijn geconstateerd. Deze zouden verholpen moeten worden.

Schadelijke software op je computer

Wanneer de nepmedewerkers merken dat je overtuigd bent, proberen ze je geld afhandig te maken. Dit gebeurt door je schadelijke software te laten installeren, zodat ze kunnen meekijken wanneer jij je bankgegevens intoetst.

Ransomware

Een andere variant is dat je computer besmet raakt met ransomware, waardoor je bestanden worden vergrendeld. Er verschijnt een formulier, waarin staat dat je contact moet opnemen met 'Microsoft' en een neptelefoonnummer.

Meerdere trucs mogelijk

Het is mogelijk dat er nog andere varianten van de oplichtingstruc zijn. Mocht je worden gebeld door iemand die beweert voor Microsoft te werken, hang de telefoon op. Mocht je computerproblemen ervaren en opgeroepen worden contact op te nemen met een genoemd telefoonnummer, doe dit dan niet en ga naar een officiële winkel.

Nog altijd slachtoffers

De oplichters die achter deze scam zitten, opereren vanaf heuse callcenters in India. Ze weten nog altijd veel mensen te duperen. Het is dus belangrijk om deze informatie te delen met je omgeving, zodat deze vorm van criminaliteit een halt toegeroepen kan worden.

Meer weten

Wil je meer informatie over dit onderwerp?

Hoe weet je dat je met een 'Microsoftbeller' te maken hebt?

Gerelateerd