Cybercriminelen verstoren netwerken door bijvoorbeeld de computers in luxe auto’s te hacken. Vervolgens herstellen ze deze storing tegen een flinke betaling.

‘Consumenten krijgen de optie: het is betalen of ze leggen alle ict in bijvoorbeeld een nieuwe serie luxe auto’s plat’, zo leest Raimund Genes, hoofd technologie van beveiligingsbedrijf Trend Micro, de gesprekken tussen cybercriminelen op het web. ‘Met vijftig computers in auto’s, die via internet aangestuurd worden en vaak slecht beveiligd zijn, zie je dat ze zich daarop gaan richten’, aldus Genes.

Omdat internetrekeningen en creditcardbestanden steeds beter worden beveiligd, verplaatsen de cybercriminelen hun werkterrein. ‘De chantage met blokkades van apparatuur is nog gering. Maar de grote bendes doen ook marktonderzoek: ze kijken waar het geld komende jaren te verdienen is’, aldus specialist Vincent van Kooten, beveiliger RSA.


Vooral Oost-Europese bendes richting zich op de markt van smart-televisies. Ongeveer 60% van alle Nederlanders bezit een smart-televisie. ‘Het is voor deze cybercriminelen niet zo moeilijk om via internet een waarschuwing in beeld te brengen, bijvoorbeeld vlak voor de WK-finale: ‘door een storing moet u eerst 10 euro betalen voordat de uitzending door kan gaan’. Dat is geen grap, aan dat soort hacks wordt gewerkt’, aldus Genes.

Bron: ANP