Goed georganiseerde en kapitaalkrachtige beroepscriminelen vormen in toenemende mate een bedreiging voor de digitale veiligheid van burgers, bedrijfsleven en overheid. De cybercriminelen investeren steeds vaker in geavanceerde digitale aanvalsmethoden.

Dat blijkt uit de zesde editie van het Cybersecuritybeeld Nederland 2016, die staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maandag aanbood aan de Tweede Kamer. Ze voeren langdurige en hoogwaardige operaties uit, zo wordt daarin geconstateerd.

Computergijzeling

Bedrijven en particulieren hebben in toenemende mate te maken met computergijzeling via ransomware, waarbij betaald moet wordt om computers of netwerken weer aan de praat te krijgen. 'Daarmee is ransomware de afgelopen jaren gegroeid tot het middel bij uitstek voor beroepscriminelen om geld te verdienen', staat in het rapport. Zowel de investeringen in de digitale criminaliteit als de opbrengsten zijn gegroeid.

'Daarnaast hebben bedrijven te kampen met digitale economische spionage door buitenlandse inlichtingendiensten. 'Die zet de concurrentiepositie van Nederland onder druk', aldus het rapport. De Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben spionage waargenomen bij bedrijven in de defensie-industrie en in de belangrijkste economische sectoren.

Grootschalige aanvallen

In de periode van mei 2015 tot en met april 2016 vonden verschillende grootschalige aanvallen plaats met een hoge organisatiegraad, gericht op diefstal van geld en kostbare informatie, zo wordt gewaarschuwd.

Minister Dijkhoff

Dijkhoff noemt de bevindingen zorgelijk. 'Deze ontwikkelingen hebben consequenties voor heel Nederland', aldus de staatssecretaris. 'Digitale veiligheid is een randvoorwaarde voor het veilig functioneren van onze samenleving en belangrijk voor het vertrouwen in de economie.'

Hij zegt de komende tijd in te zetten op uitbreiding van de 'digitale dijkbewaking'. Publiekscampagnes zoals Alert Online vergroten volgens hem het bewustzijn. Bovendien heeft Nederland het voortouw genomen tijdens het EU-voorzitterschap om cybersecurity internationaal op de agenda te zetten.

Bron: ANP

Gerelateerd