Volgens het Cyber Security Beeld Nederland 2015 is het niet meer genoeg om je computer te voorzien van een virusscanner en firewall om cybercriminelen buiten te houden. Vooral bedrijven moeten continu alert zijn op mogelijke inbreuken in hun systemen. Vier vragen aan Jan van den Berg, hoogleraar cybersecurity aan de TU Delft.

Bedrijven moeten actief in de gaten houden wat er allemaal in hun systemen gebeurt. Bijvoorbeeld het betalingsverkeer monitoren. Wat is normaal verkeer en wat wijkt af? En ook dat is lastig, want je moet uitkijken dat je niet gillend gek wordt van alle alarmbellen die dan afgaan. Bovendien staat monitoren op gespannen voet met de privacy.

Maar we hebben ook de enorme voordelen gegrepen van alle ontwikkelingen op gebied van ICT en internet. Economisch, maar ook sociaal. Als we het laten lopen, hebben criminelen vrij spel. Ik woon in een straat waar de politie af en toe doorheen rijdt, gewoon om een oogje in het zeil te houden. Dat surveilleren moeten we ook in cyberspace doen.

Gerelateerd