Rabobank heeft maandagmiddag last gehad van een cyberaanval. Internetbankieren, mobielbankieren en iDeal waren even niet beschikbaar. De storing duurde ongeveer een kwartier maar is opgelost, liet een woordvoerster van de bank weten.

Het ging om een zogeheten DDoS-aanval. Hierbij wordt een grote hoeveelheid verkeer naar bepaalde servers gestuurd, waardoor die tijdelijk onbereikbaar kunnen worden.

Vorige week hadden diverse bedrijven, waaronder de ING Bank en het betalingssysteem iDeal, ook al te kampen met aanvallen op hun computersystemen.

Boele Staal, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, benadrukte maandag dat banken er echt álles aan doen om problemen te voorkomen. De schade die ondernemers oplopen door de storingen bij de banken, is volgens hem evenwel niet in te schatten. Compensatie is ook niet aan de orde, want de storingen zijn overmacht, aldus Staal.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zei daarom donderdag dat mensen ervoor moeten zorgen dat ze thuis en onderweg voldoende contant geld bij zich hebben.

ANP

Gerelateerd