Het bankbiljet van 500 euro moet zo snel mogelijk ongeldig worden gemaakt. Het lilakleurige biljet dient geen enkel nut, behalve dan voor transacties in het criminele milieu. Dit stelt Theo Akse, teamleider bij 'witwaspolitie' van de financiële inlichtingeneenheid, in een interview met De Telegraaf.

Dat centrale banken geen biljetten van 500 euro meer laten drukken, lost niets op, zegt de chef van de FIU in De Telegraaf. Het biljet van 500 euro wordt niet meer uitgegeven door de centrale banken, maar het houdt wel zijn waarde. 'Criminelen halen hier hun schouders over op. Pas als we het biljet helemaal afschaffen, maken we het ze lastig.'

Het briefje van 500 euro werd juist afgeschaft vanwege het gebruik door criminelen. Het was één van de grootste bedragen op een biljet en daarom de favoriet van drugscriminelen. En dat moet veranderen, zegt . Het stoppen met het uitgeven van het biljet lijkt volgens Akse een 'daadkrachtige maatregel', maar het lost het probleem niet op. Criminelen kunnen de briefjes gewoon blijven gebruiken. 'Met nog honderden miljoenen vijfhonderdjes in de markt kunnen ze gewoon doorgaan met wat zij al jaren doen.'

Productie 500-biljetten onlangs volledig gestopt

Enkele weken geleden werden in Duitsland en Oostenrijk de allerlaatste 500 eurobiljetten uitgegeven. De andere eurolanden waren daar al eerder mee gestopt, omdat ze vooral een handzaam betaalmiddel voor misdadigers zijn. Maar tot verbijstering van Theo Akse behoudt het biljet ondanks de uitgiftestop gewoon z’n waarde. Een besluit dat criminelen tevreden zal stemmen.
 

Lees ook: Amsterdam mag ondernemers controleren op crimineel geld

'Een kilo cocaïne levert in eurobriefjes van 20 en 50, waarmee er op straat voor betaald wordt, een dik pak bankbiljetten met ongeveer hetzelfde gewicht op. Dan kun je nagaan welke karrenvrachten aan bankbiljetten verplaatst moeten worden bij een transport van honderden of zelfs duizenden kilo’s coke. Daarom is het 500 eurobiljet zo populair in de drugshandel', zegt de teamchef. Hij pleit daarom voor het volledig afschaffen, net als de Amerikanen dat deden met het 1000 dollarbiljet.

540 miljoen 500-eurobiljetten

Volgens de ECB waren in 2016 nog 540 miljoen biljetten van 500 euro in omloop, met een waarde van 269,9 miljard euro. Dat aantal daalt nauwelijks: in maart dit jaar waren het nog ongeveer 509 miljoen biljetten met een waarde van 254,6 miljard euro.

De ECB voert deze maand nieuwe bankbiljetten in van 100 en 200 euro met verbeterde veiligheidskenmerken.

Kijk ook: Vals geld en hoe je het kunt herkennen

Bron: De Telegraaf, RTL Nieuws