De oud-directeur van Zorg Stichting Vivence (ZSV) is maandag veroordeeld tot vier jaar cel voor het achteroverdrukken van bijna 1,9 miljoen euro aan zorggeld. Zijn vriendin werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden, omdat zij profiteerde van de fraude.

Ex-directeur Darryl N. (39) heeft jarenlang geldbedragen die bedoeld waren voor zorgverlening aan zichzelf toegeëigend. Hij kreeg dit voor elkaar door nepfacturen en valse leningsovereenkomsten in de boekhouding te laten opnemen. De boekhouder wist daarvan en heeft voor medeplichtigheid een jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, gekregen.

Voorzitter raad van toezicht kreeg boete

De voorzitter van de raad van toezicht wist volgens de rechtbank dat Darryl N. geld aan het witwassen was, maar heeft daar niets tegen gedaan. Hij heeft daarvoor een boete van 5000 euro gekregen. De rechtbank heeft in de veroordeling laten meewegen dat de voorzitter zelf niet heeft geprofiteerd van het geld.

'Leven als een popster'

Volgens de aanklager leefde N. als een popster. 'Niets was te gek. Vele luxe reizen, altijd businessclass, vier dure auto’s voor de deur, shoppen bij de duurste winkels, sieraden ter waarde van tienduizenden euro’s per stuk, het kon niet op', zei de officier van justitie tijdens de behandeling van de zaak vorige maand.

ZSV ging door de fraude failliet.

Bron: ANP

Gerelateerd