Tegen acht verdachten die betrokken waren bij een corruptieaffaire bij de Rijksuniversiteit Groningen zijn donderdag voor de rechtbank in Almelo gevangenisstraffen tot vier jaar geëist.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt hen verantwoordelijk voor ambtelijke omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. De fraude werd gepleegd in de periode tussen 2008 en 2015, waarbij sprake was van ontvangen giften en verleende gunsten. Het gesjoemel door medewerkers, familieleden en bedrijven leverde de Rijksuniversiteit Groningen een financiële strop van meer dan 1,1 miljoen euro op.

Verdachten

Hoofdverdachte is het voormalig hoofd van de afdeling technisch beheer van de universiteit. Tegen hem eiste de officier van justitie vier jaar cel. Zijn zoon hoorde drie jaar cel eisen, waarvan een voorwaardelijk en zijn schoondochter tweeënhalf jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Twee directeuren van betrokken bedrijven hoorden drieënhalf jaar cel eisen, eveneens met een jaar voorwaardelijk. Andere verdachten zouden kortere vrijheidsstraffen moeten krijgen, aldus de officier. Tegen de vrouw van de hoofdverdachte is een werkstraf van honderdvijftig uur geëist.

Positie misbruikt

Uit onderzoek van de FIOD is volgens het OM gebleken dat de hoofdverdachte met hulp van zijn medewerkers zijn positie misbruikte door in ruil voor opdrachten gunsten en betalingen te eisen. Zo kon zijn zoon een huis kopen dankzij een salaris van een van de betrokken bedrijven. Ook voor zijn schoondochter regelde hij een arbeidsovereenkomst met een salaris. Voor die vergoedingen verrichtten beiden nauwelijks werk. Ook liet de hoofdverdachte zijn woning verbouwen en zijn tuin inrichten op kosten van bedrijven aan wie hij opdrachten verstrekte. Verder hadden hij en zijn zoon een tankpas en ontvingen ze contant geld.

Geen controle

De corruptie werd administratief toegedekt door een reeks valse facturen, arbeidsovereenkomsten en loonstroken. Controles van facturen door twee medewerkers van de facilitaire afdeling zouden niet hebben plaatsgevonden. Waarschijnlijk omdat zij ook zouden hebben meegeprofiteerd van de fraude, aldus het OM. De Rijksuniversiteit Groningen eist het fraudebedrag terug, bleek op de zitting.

Bron: ANP

Gerelateerd