Vier mannen zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen tot 3,5 jaar omdat zij de Belastingdienst oplichtten. Op die manier wisten ze zeker duizenden euro's aan zorg-, kinderopvang- en huurtoeslagen binnen te halen.

De rechtbank in Rotterdam sprak een vijfde verdachte vrij. Het Openbaar Ministerie (OM) meende dat deze postophaler jaaropgaven en salarisstroken met BSN-nummers leverde aan de criminele bende. Maar daarvoor is te weinig bewijs, aldus de rechters.

Het OM had 2 weken geleden celstraf tot 4 jaar geëist en in een paar gevallen ook een geldboete. De rechters zagen geen reden boetes op te leggen.

De aanklager betoogde dat de mannen 'honderden onwetende' mensen hadden gedupeerd. Volgens een woordvoerder van de rechtbank ging het om een enorm aantal feiten, maar is niet alles bewezen verklaard. De mannen werden onder meer veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie en witwassen. Twee criminelen kregen ook straf voor valsheid in geschrifte.

Justitie schetste op de inhoudelijke zitting een beeld hoe de bende te werk ging. De mannen wisten de hand te leggen op BSN-nummers (voorheen sofinummers) door die uit de post en brievenbussen te halen. Ook trokken ze ingescande identiteitsbewijzen uit gestolen computers en zouden ze DigiD's voor kleine bedragen hebben gekocht. Met die gegevens konden ze toeslagen aanvragen en het geld op gekozen bankrekeningen laten storten, aldus het OM.

Inmiddels zou die vorm van fraude niet meer mogelijk zijn, omdat de Belastingdienst maatregelen trof.

ANP

Gerelateerd