Een 58-jarige man uit Wanneperveen heeft negen maanden celstraf gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij wilde een nepschilderij verkopen, waarvan hij beweerde dat het werk van Vincent van Gogh was.

Hij gebruikte nepbrieven en een vals echtheidsonderzoek van het Van Gogh Museum. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij 'De Oogst', een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Valse documenten

Het schilderij werd internationaal aangeboden. Vanuit verschillende landen werd interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen, maakte de oplichter gebruik van de valse documenten.

Het balletje kwam aan het rollen, nadat een tussenpersoon bij de politie aangifte had gedaan. Hij had het nepwerk aangeboden gekregen.

Uitspraak rechtbank

Volgens de rechtbank in Zwolle is de oplichting een ernstige vorm van misleiding, die kan leiden tot een enorme reputatieschade voor het Van Gogh Museum en kunsthandelaren. 'De man heeft ernstig afbreuk gedaan aan de waarde van de documenten van een toonaangevend en respectabel museum, alleen maar om er zelf financieel beter van te worden', aldus de rechtbank.

Bron: ANP

Gerelateerd