Vijf mannen die de Belastingdienst zouden hebben opgelicht en zo voor tienduizenden euro's aan zorg-, kinderopvang- en huurtoeslagen wisten binnen te halen, moeten daarvoor tot vier jaar de cel in.

Dat eiste tenminste de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam, die zei dat de verdachten op die manier "honderden onwetende mensen" dupeerden.

De verdachten wisten volgens het Openbaar Ministerie (OM) de hand te leggen op BSN-nummers (voorheen sofinummer) door die uit de post en brievenbussen te halen en ingescande identiteitsbewijzen uit gestolen computers te halen. Daarnaast leverde een postophaler jaaropgaven en salarisstroken met BSN-nummers.

De verdachten zouden ook DigiD's voor kleine bedragen hebben gekocht. Met de DigiD's konden de verdachten, met behulp van andermans BSN-nummer, toeslagen aanvragen en het geld op een gekozen bankrekening laten storten. Volgens het OM is deze vorm van fraude niet meer mogelijk, omdat de Belastingdienst inmiddels maatregelen heeft genomen.

ANP

Gerelateerd