Vier leidinggevenden van drie zorginstellingen in Twente en Katwijk moeten celstraffen van vijftien tot dertig maanden plus beroepsverboden voor vijf jaar krijgen, omdat ze hebben gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bij de rechtbank in Almelo.

Twee andere verdachten hoorden celstraffen van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. Een zevende verdachte hangt een taakstraf van 180 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, boven het hoofd. Voorts zouden de drie instellingen samen 525.000 euro aan boete moeten betalen. Daarnaast wil de aanklager dat de verdachten 2,7 miljoen euro aan crimineel verdiend geld aan de Staat terugbetalen.

Valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen

Volgens het OM hebben de instellingen vanaf 2009 voor bijna 4 miljoen euro aan facturen geïnd voor zorg die niet is verleend. Ze hebben zich daarmee volgens het OM schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het gaat om de Stichting Pastoraal Centrum Saron, Stichting In het Zadel en Stichting 't Zout.

Criminele organisatie

Het OM vindt dat de drie christelijke instellingen zich hebben gedragen als een criminele organisatie, met een structuur en factureringsmethode gericht op het 'rotzooien met pgb's'. Rekeningen zouden doelbewust zijn opgevoerd om het maximale uit de pgb's te halen. Ook zouden kosten die niet onder het pgb vallen in rekening zijn gebracht, zoals voor langdurig verblijf. Het geld zouden de verdachten onder meer in de bedrijfsvoering hebben geïnvesteerd.

'Lesje PGB'

Volgens de verdediging gaat het OM volledig voorbij aan een gedoogconstructie die al jaren praktijk is in de zorg. Daarbij kunnen instellingen flexibel met zorgvormen 'schuiven'. 'Ze weten totaal niet hoe het werkt, ze zouden eens een lesje pgb moeten krijgen', aldus advocaat Arjan de Haan. De advocaten komen vanaf donderdag aan het woord.

Op 10 juli is de uitspraak.

Bron: ANP

Gerelateerd