De politie moet de mogelijkheid krijgen om berichten die worden uitgewisseld via de chatdienst Telegram gericht te onderscheppen, als dat technisch mogelijk blijkt te zijn. Dat zegt CDA-woordvoerder Chris van Dam naar aanleiding van vragen van Opgelicht?! In de uitzending van vanavond duiken we in de schimmige wereld van deze chat-app en zien we dat criminelen zich open en bloot schuldig maken aan strafbare praktijken.
Wij laten in de uitzending van vanavond zien dat criminelen uitgebreid gebruik maken van deze app. Zo bieden ze er vuurwapens, harddrugs, vals geld, gestolen bankpassen en illegale computerprogramma's aan.
'Het baart mij grote zorgen dat Telegram dit zo openlijk aanbiedt', zegt Van Dam. Hij heeft zelf twaalf jaar bij de politie gewerkt en was negentien jaar werkzaam als Hoofdofficier van Justitie.
'We zien dat het aantal straatroven terugloopt, maar de cybercriminaliteit enorm toeneemt. Nu de criminele activiteiten open en bloot op Telegram zichtbaar worden, moet de regering zich beraden op een nieuwe koers'. Van Dam zegt dat het onmogelijk is om alle criminelen die actief zijn op Telegram te bestrijden: 'We kunnen ze pas pakken als ze boven water komen, bijvoorbeeld bij het overhandigen van geld of drugs'.
End-to-end encryptie
Een voordeel van Telegram is dat de app je in staat stelt om berichten te voorzien van end-to-end encryptie, waardoor het voor derden wel heel moeilijk wordt om mee te kijken. Enige tijd geleden pleitte ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ervoor om justitie toegang te geven tot versleutelde chats.
Gisteren werd bovendien bekend dat de internationaal opererende inlichtingendienst Interpol ook aanstuurt op een zogenaamde 'backdoor' om toegang te krijgen tot chats en beeldmateriaal dat normaal gesproken versleuteld wordt uitgewisseld.
Wij onthullen dat het kinderlijk eenvoudig is om drugs, wapens, explosieven of illegaal vuurwerk te kopen. Wij deden onderzoek en gingen zelfs undercover. We kochten zelf een lading vals geld en een computerprogramma, waarmee criminelen bankgegevens aan gebruikers kunnen ontfutselen. Dat speciale programma kocht Opgelicht?! voor een schamele 50 euro van een 15-jarige jongen uit Rotterdam.
Benieuwd naar onze bevindingen? Kijk vanavond om 21.25 naar Opgelicht?! op NPO 1.