De gemeente Capelle aan den IJssel gaat aan de slag met een nieuw systeem om bijstandsfraude op te sporen. Daarbij wordt met speciaal ontwikkelde software het klantenbestand van de gemeentelijke afdeling sociale zaken digitaal vergeleken met gegevens van onder meer de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV.
Het gaat voorlopig om een proef die op 1 februari begint en drie maanden duurt. Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft toestemming gegeven voor het project, onder de voorwaarde dat het koppelen van de gegevens anoniem en beveiligd plaatsvindt.
Als bij door het hanteren van 'de digitale stofkam', een sterk vermoeden ontstaat van fraude, stellen sociale rechercheurs een nader onderzoek in bij de bijstandsklant. Fraude kan leiden tot het stopzetten van de uitkering en de terugvordering van geld. In ernstige gevallen kan een gemeente aangifte doen bij justitie.
Capelle zegt de eerste gemeente te zijn die op deze manier bijstandsfraude aanpakt. De gemeente werkt in het project onder meer samen met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
De gemeente blijft ook de bestaande opsporingsmethodes inzetten. Vorig jaar bracht Capelle hiermee 164 gevallen van fraude aan het licht. Dit leverde 1,2 miljoen euro op aan teruggevorderde en niet uitbetaalde bijstand op.
(ANP)