Betaalvereniging Nederland maakte dinsdag in Opgelicht?! bekend dat de banken dit jaar nog de IBAN-Naam Check gaan invoeren. Hiermee wordt de wens vervuld van de 40.000 mensen die de petitie van Opgelicht?! voor invoering van naam/rekeningnummer-controle steunden.

De IBAN-Naam Check houdt in dat bij een overboeking gecheckt wordt of de ingevulde naam matcht met het ingevulde IBAN-nummer. Als er geen match is, dan krijgt de gebruiker een waarschuwing. Opgelicht?! maakt zich al jaren hard voor dit onderwerp en startte in september 2016 een petitie die pleitte voor het invoeren van een naam/rekeningnummer-controle door banken.

Fraude

De Rabobank heeft de IBAN-Naam Check ontwikkeld en zal het systeem in het tweede kwartaal van 2017 gaan invoeren. De overige grote banken zullen daarna volgen. De banken in Nederland controleren tot op heden niet of de naam ook daadwerkelijk bij een rekeningnummer hoort. Met de nieuwe check kunnen bepaalde vormen van fraude worden voorkomen. Denk hierbij aan factuurfraude, voorschotfraude en aan- en verkoopfraude.

Opgelicht?! pleit al geruime tijd voor een naam/rekeningnummer-controle. Betaalvereniging Nederland en de banken hebben echter altijd aangegeven dat dit te kostbaar zou zijn en lastig in verband met privacy. Hier is dus nu verandering in gekomen.

Petitie

Presentator Jaap Jongbloed heeft de Opgelicht?!-petitie in november 2016 aangeboden aan de Vaste Kamer Commissie voor Financiën. Minister Dijsselbloem werd door de commissie verplicht gesteld om met een reactie te komen. Naast Opgelicht?! heeft ook de Consumentenbond zich hard gemaakt voor dit onderwerp.

IBAN-Naam Check

De RABOBANK heeft de IBAN-Naam Check ontwikkeld. Wanneer een gebruiker in internetbankieren of mobiel bankieren bij een overboeking het IBAN en de naam van de begunstigde heeft ingetikt, worden die gecontroleerd vóórdat de overboeking wordt uitgevoerd. Wanneer bij de check mogelijke fouten worden ontdekt, krijgt de gebruiker een waarschuwing:

  • De ingetikte naam wijkt iets af van de naam die bij het IBAN bekend is. De naam die bekend is, wordt ter controle aan de gebruiker getoond.
  • De ingetikte naam wijkt sterk af van de naam die bij het IBAN bekend is. De naam die bekend is, wordt niet getoond en de gebruiker wordt gewaarschuwd voor mogelijke vergissingen of fraude.
  • De ingetikte naam kan niet worden gecontroleerd. Dit zal bij Nederlandse IBANs zeer zelden voorkomen. Bij buitenlandse IBANs is dit vrijwel altijd het geval. De gebruiker wordt dan gewaarschuwd om IBAN en naam via een betrouwbare bron alsnog goed te controleren.

Als de ingetikte naam juist is, krijgt de gebruiker geen melding. Wanneer de gebruiker wel een waarschuwing krijgt, kan hij de overboeking toch verzenden. Dat is dan de keuze van de klant. Een bank wordt op grond van Europese regels geacht om een overboeking uit te voeren zolang de klant een geldige IBAN heeft ingevoerd. De juiste naam is daarbij geen vereiste.

Actief

De IBAN-Naam Check wordt in april 2017 vanzelf ingevoerd bij de Rabobank bij internetbankieren en mobiel bankieren. De overige banken zullen spoedig daarna volgen. Bankklanten hoeven daar niets voor te doen. Iedere bank zal haar klanten daar vooraf van op de hoogte brengen.

Dank!

Opgelicht?! is dankbaar dat de kijkers de petitie zo massaal gesteund hebben. Door het invoeren van deze controle zal het fraudeurs een stuk lastiger gemaakt worden.

Vraag & Antwoord: Hoe gaat naam/nummercontrole werken?

Direct na onze uitzending beantwoordde Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland live op Facebook kijkersvragen over de invoering van de controle. Bekijk de video hieronder.

Gerelateerd