Opgelicht?! waarschuwde enige tijd geleden voor een nieuwe vorm van oplichting via Marktplaats. Hierbij geeft een brutale oplichter de gedupeerde koper de mogelijkheid zijn geld terug te krijgen, min 20 euro 'leergeld' als hij geen aangifte doet. Op de redactie zijn inmiddels meerdere klachten binnengekomen over deze truc.

De slachtoffers reageerden op een advertentie van een verkoper die zijn bedrijfsvoorraad verkocht tegen aantrekkelijke prijzen, omdat zijn bedrijf failliet of gestopt was. De handelaar bood veelal dure elektronica aan. Na onderhandelingen vroeg de verkoper het geld over te maken. Om het product snel te kunnen versturen, moest een betaalbewijs gestuurd worden. Er werd echter nooit wat bezorgd.

Mail van de verkoper

De gedupeerde kopers ontvingen vervolgens een e-mail van de verkoper:

Goedendag

U bent opgelicht. We willen u een eenmalig aanbod doen:

Optie 1: Het bedrag zal worden verminderd met 20 euro en zal 31 augustus terug op uw rekening staan.

De 20 euro die u minder krijgt kunt u zien als leergeld.

Optie 2: U doet aangifte en sluit zich achteraan in de rij bij de duizenden gedupeerden die nog op hun geld wachten op: https://opgelicht.avrotros.nl/forum/viewforum.php?f=26

We horen het graag welke optie u kiest.

Indien u niet akkoord bent met dat u 20 euro minder terug krijgt of als u het geld eerder terug eist, zullen we niet reageren en hoort u nooit meer wat van ons.

Indien u akkoord gaat met optie 1 horen we het graag en krijgt u nog een bevestiging van ons.

Aangifte doen

Tientallen mensen zijn ondertussen slachtoffer geworden en hebben aangifte gedaan. Gedupeerden die aangifte deden, kregen niet veel later nog een mail van de fraudeur. Hierin staat dat hij weet van de aangifte en dat het slachtoffer kan fluiten naar een terugbetaling. Dit weet de oplichter door een vinkje dat de slachtoffers aanklikten bij hun aangifte. Deze functie is door de politie in het leven geroepen om de wederpartij alsnog te motiveren het product op te sturen. Hier heeft de fraudeur dus misbruik van gemaakt. De politie adviseert iedereen die de dupe is geworden van deze truc altijd aangifte te doen.

'Thuiswerk'

De oplichter maakte gebruik van verschillende rekeningnummers om het geld binnen te krijgen. Het grootste deel van deze rekeninghouders lijkt onder valse voorwendselen geronseld te zijn om hun rekening beschikbaar te stellen. Zij dachten thuiswerk te gaan doen en moesten geld wat op hun rekening binnenkwam doorstorten in Bitcoins. Zo raakten ze zelf verstrikt in een crimineel netwerk. Mogelijk wacht ook hen strafvervolging.

Tips: voorkom internetoplichting

Van de politie ontvingen wij onderstaande tips om internetoplichting te voorkomen. Lees deze goed door en voorkom dat je slachtoffer wordt.

  • Gebruik de checkfunctie van de politie waar je kunt controleren of er al eerder aangifte is gedaan tegen een bepaald bankrekeningnummer, e-mailadres of telefoonnummer.
  • Handelen via Marktplaats? Laat de communicatie altijd via de Marktplaats chatfunctie of mail verlopen. Fraudeurs willen zo weinig mogelijk sporen achterlaten en proberen contact te houden via Whatsapp of telefoon
  • Weet met wie je handelt. Haal je aankoop op bij de verkoper.
  • Maak gebruik van bedrijven die een aankoopbescherming bieden. Je maakt het aankoopbedrag over naar een veilige rekening. Als u het gekochte product niet ontvangt, krijg je het aankoopbedrag teruggestort. Marktplaats biedt bijvoorbeeld de service 'Gelijk Oversteken'.
  • Wees voorzichtig als gevraagd wordt om geld over te maken naar een buitenlands rekeningnummer.
  • Stel nooit je bankrekening ter beschikking aan derden. Ook niet als je een 'baan' wordt aangeboden wat inhoudt dat je geld op je bankrekening ontvangt en dit door moet storten, bijvoorbeeld voor de aanschaf van bitcoin.

Meer tips: hoe voorkom ik oplichting bij het (ver)kopen via handelssites?

Gerelateerd